Menu Toggle
  • 2022 CHS image2
  • SAM 6407
  • SAM 6605
  • SAM 6638
  • SAM 6561
  • SAM 6515
  • SAM 6404
  • SAM 6494 Copy
  • SAM 6405
  • SAM 6573
  • SAM 6500 Copy
  • SAM 6637
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Ysgol Uwchradd Aberteifi, Cardigan

In collaboration with Wynne Construction, BOYCO assisted in renewing Ysgol Uwchradd Aberteifi’s facilities including their classrooms, drama studio, IT suites, and science labs. We provided several bespoke fittings, tailored to fulfil the needs of this Secondary school community.

 

Case Studies / Ysgol Uwchradd Aberteifi, Cardigan

Contractor
Wynne Construction

SAM 6410
2022 CHS image2

Project Scope

Situated near Afon Teifi, Ysgol Uwchradd Aberteifi, (Cardigan School), fosters the motto of ‘every pupil will succeed’. Affirming this statement, the school worked closely with local authorities to initiate the refurbishment of current facilities, and a new build part of the school.

 

 

 

 

 

 

 

The BOYCO Way

 

Background

The goal of the project was to increase the capacity of the school, due to it catering for pupils from Secondary to Sixth Form level. The newly developed learning environments were designed with enough space for staff to teach and support the development of pupils.

We worked closely with both our supply chain partners, and Wynne Construction to ensure the running of the project went as smoothly as possible.

To support overall sustainability and social value efforts, and to align with our values, we sourced fitters as well as materials local to the project site. This ensured a streamlined installation process for our customer and showcased our commitment to supporting local businesses and the communities that surround our project sites.

Fitting to the school’s aesthetic, our in-house designers, in collaboration with architects, worked meticulously to craft products that looked visually appealing and balanced comfort with functionality, adapting to different subject needs and classroom environments. This ranged from the Drama Studio requiring a Teacher Wall to provide an interactive focal point for classroom activities, to Science Lab Worktops robust enough to withstand daily usage by students.

 

Quality Bespoke Products

IT Suite

Catering for over 650 students, Ysgol Uwchradd Aberteifi requested that we placed a high emphasis on space saving, and making classroom space usable to the full extent.

For the IT Suites, we implemented 'Sawtooth Benching’. This layout angles towards the front of the classroom, providing an ergonomic and optimal view for students, reducing strain. This creates a more comfortable environment for students working on screens. Incorporating this forward slant allows students to effortlessly turn to each other, creating a collaborative environment that positively enriches their learning experience.

Considering practicality in daily school life, the benching was designed to facilitate cable management, with dividers positioned in the middle of the table to keep the workspaces tidy and organised. This adds safety for those that use the IT Suites.

 

Science Lab

When designing the Science Laboratories, special considerations were made regarding the worktop surfaces. Due to potential exposure to various chemicals, liquids, and heat, the material needed to be suitable for heavy-duty use and therefore a long-lasting solution was selected. Solid Grade Laminate (SGL) worktops were utilised due to their heavy-duty scratch and wear resistance, impact resistance, and ease of cleaning. A solid material with smooth machinability, it has hydrophobic properties preventing dampness, something traditional tabletops cannot provide. Perfect for bespoke fittings, it was tailored to the specific needs of the customer, whilst also providing an optimal surface finish. For Ysgol Uwchradd Aberteifi, this created an aesthetically pleasing environment whilst positively contributing to student safety.

Following the theme of utilising space, the depths of the worktops were adjusted by BOYCO to align with side walls enabling greater aisle space between the Lab Benching. Enhancing manoeuvrability within the Lab reduces the risk of accidental collisions or spills, and facilitates ease of equipment sharing, contributing to a cooperative learning space.

 

Staff Room

In conjunction with ensuring an amazing space for students, this project also placed staff spaces at the forefront of works. The staff break out room was renovated to emulate a relaxing, resting space. As per the School's requirement to utilise all space, our in-house designers crafted a Tea Point fixture for Teachers and Visitors to access refreshments.

An Econotop Worktop was favoured with its laminate coating, achieving an easy clean surface perfect for food and drink preparation. Customisable by colour, Oak Laminate doors were added alongside the worktop, enhancing the finished structure, and fitting with Ysgol Uwchradd Aberteifi’s bespoke requests.

 

Project Success

Team BOYCO successfully completed a full design, manufacture, supply and install service for this project. Our teams visited the site often throughout the project, ensuring that each element of the works exceeded expectations of all those involved and aligned with our ‘Built to Last’ ethos.

We are proud to have worked with Wynne Construction on this refurbishment. We look forward to continuing our ongoing relationship and can’t wait to get started on our next project.

SAM 6407
SAM 6605

Project Case Studies

7
Thomas Bewick School, West Denton
View case study
1
Helensburgh Leisure Centre, Helensburgh
View case study
SAM 6386
Kendal College, Cumbria
View case study

Tendering?

Pre-contract
Let’s do it

Contract Awarded?

Pre-contract
Let’s do it

Ask us a question

Pre-contract
Let’s do it